Dofinansowanie jest przeznaczone dla firm działających w hotelarstwie, gastronomi, turystyce i kulturze, które ucierpiały wskutek pandemii COVID-19. Wprowadzone lockdowny, wzrost kosztów żywności i mediów przyczyniły się do drastycznego spadku ich przychodów i dochodów.
Dotacja w ramach Krajowego Planu Odbudowy została specjalnie stworzona w celu wsparcia inwestycji, które mają wzmocnić pozycję firm na wypadek przyszłych kryzysów.
Najważniejsze wymogi konkursu:
Są 2 kluczowe kryteria, aby firma mogła skorzystać z dofinansowania :
1. Powinna odnotować spadek obrotów z działalności co najmniej o 20% w 2020 roku względem 2019 lub w 2021 względem 2020. (jeśli potrzebujesz pomocy aby to sprawdzać – skontaktuj się z nami ! – 507-962-081)
2. Posiadać jedno z kodów PKD z poniższej listy :
- 55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania
- 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania
- 55.30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe
- 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
- 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne
- 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)
- 56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
- 56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów
- 59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów
- 77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego
- 77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego
- 77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego
- 79.11.A Działalność agentów turystycznych
- 79.11.B Działalność pośredników turystycznych
- 79.12.Z Działalność organizatorów turystyki
- 79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
- 79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej
- 79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana
- 82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów
- 85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych
- 91.02.Z Działalność muzeów
- 91.03.Z Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych
- 91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody
- 96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej
Na co można przeznaczyć dofinansowanie
Dotacja jest przeznaczona na unowocześnienie lub dywersyfikację działalności prowadzonej w wyżej wymienionych sektorach. Przedsiębiorstwa dzięki dotacji z KPO dla branży HoReCa otrzymają wsparcie na unowocześnienie lub dywersyfikację działalności, w tym :
-
Inwestycja w bazę usługową lub produkcyjną
Oznacza to inwestycje obejmujące np. roboty budowlane (w tym budowa i rozbudowa obiektów), zakup maszyn i urządzeń, niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów oraz usług, inwestycje związane z zieloną transformacją, również działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych
-
Inwestycja w kadry
Oznacza to inwestycje na podnoszenie kwalifikacji pracowników związane z nabyciem nowych umiejętności
-
Usługi rozwojowe
Jest możliwość poniesienia kosztów związanych z usługami doradczymi o charakterze rozwojowym, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.
Przykładami wydatków, które można ponieść w ramach konkursu są:
- sprzęt gastronomiczny
- meble do wyposażenia sali
- meble ogrodowe
- klimatyzacja, wentylacja
- fotowoltaika, pompy ciepła, magazyny energii
- roboty budowlane (w tym remont obiektu)
- budowa/rozbudowa ogródka gastronomicznego
- namiot gastronomiczny
- stacje ładowania dla aut elektrycznych
- różnego rodzaju systemy automatyki budynków
- systemy rezerwacji on-line
- systemy POS
- szkolenia
- przyczepy kempingowe
- domki mobline
- jachty, houseboat-y
Co kryje się pod pojęciem dywersyfikacja?
Oznacza to rozszerzenie katalogu obecnie świadczonych usług lub oferowanych produktów poprzez dodanie nowych uprzednio nie świadczonych i nie produkowanych w danej firmie.
Przykłady dywersyfikacji:
- rozszerzenie usług świadczonych przez lokal gastronomiczny np. usługi restauracji o usługi cateringowe
- rozszerzenie usług restauracji o usługi gastronomiczne świadczone na zewnątrz obiektu
- wprowadzenie nowych produktów/usług np. wyrobów o dłuższym terminie przydatności do spożycia, usług SPA
- rozszerzenie usług hotelu o organizację imprez okolicznościowych na zewnątrz obiektu
- wprowadzenie do oferty wypożyczalni sprzętu wodnego
Skonsultuj bezpłatnie swój pomysł ! – 507-962-081
Wysokość dotacji
Maksymalny poziom dofinansowania to 90%;
Minimalna kwota dotacji to 50 000,00 zł;
Maksymalna kwota dotacji to 540 000,00 zł;
Preferencje
- dywersyfikacja oferty o nowe/udoskonalone produkty lub usługi
- gotowość formalno-prawna do realizacji projektu (posiadanie niezbędnych zgód, zezwoleń administracyjnych)
- krótki termin realizacji projektu, maksymalnie 1 rok od momentu otrzymana wsparcia
- większy spadek obrotów w latach 2020 lub 2021 niż wymagane 20%
Złożenie wniosku
Konkurs organizuję Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.
Wnioski w ramach konkursu będzie można składać wyłącznie za pośrednictwem Lokalnego Systemu Informatycznego (LSI) dostępnego na stronie lsi.parp.gov.pl
Wnioski będą oceniać w zależności od miejsca realizacji projektu następujący operatorzy :
Region nr 1 obejmujący województwa: kujawsko-pomorskie, pomorskie i zachodniopomorskie
Polska Fundacja Przedsiębiorczości
Region nr 2 obejmujący województwa: mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie
Towarzystwo Inwestycji Społeczno- Ekonomicznych S.A. (TISE S.A.)
Region nr 3 obejmujący województwa: lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie
Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.
Region nr 4 obejmujący województwa: łódzkie, opolskie, śląskie
Fundusz Górnośląski Spółka Akcyjna
Region nr 5 obejmujący województwa: dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie
Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości
Terminy naboru
Nabór na przedsięwzięcie MŚP z branży HoReCa (gastronomia, hotelarstwo, turystyka i kultura) będzie ogłoszony w I kwartale i uruchomiony na przełomie I i II kwartału 2024 roku.
Jeśli chodzi o terminy szczególnie istotne jest to, że okres realizacji inwestycji nie może być dłuższy niż 12 miesięcy, a sama inwestycja musi zakończyć się maksymalnie 31 stycznia 2026 r.
Jako firma z wieloletnim doświadczeniem na rynku, możemy pochwalić się sukcesami w pozyskiwaniu dotacji dla branży HoReCa jak i uzyskanymi dotacjami w ramach Krajowego Planu Odbudowy.
Zapraszamy do kontaktu z naszymi Doradcami pod tel. kom. 507 962 081