Skip to main content

Dofinansowanie jest przeznaczone dla firm działających w hotelarstwie, gastronomi, turystyce i kulturze, które ucierpiały wskutek pandemii COVID-19. Wprowadzone lockdowny, wzrost kosztów żywności i mediów przyczyniły się do drastycznego spadku ich przychodów i dochodów.

Dotacja w ramach Krajowego Planu Odbudowy została specjalnie stworzona w celu wsparcia inwestycji, które mają wzmocnić pozycję firm na wypadek przyszłych kryzysów.

Najważniejsze wymogi konkursu:

Są 2 kluczowe kryteria, aby firma mogła skorzystać z dofinansowania :

1. Powinna odnotować spadek obrotów z działalności co najmniej o 20% w 2020 roku względem 2019 lub w 2021 względem 2020. (jeśli potrzebujesz pomocy aby to sprawdzać – skontaktuj się z nami ! – 507-962-081)
2. Posiadać jedno z kodów PKD z poniższej listy :
  • 55.10.Z                       Hotele i podobne obiekty zakwaterowania
  • 55.20.Z                       Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania
  • 55.30.Z                       Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe
  • 56.10.A                       Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
  • 56.10.B                       Ruchome placówki gastronomiczne
  • 56.21.Z                       Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)
  • 56.29.Z                       Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
  • 56.30.Z                       Przygotowywanie i podawanie napojów
  • 59.14.Z                       Działalność związana z projekcją filmów
  • 77.21.Z                       Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego
  • 77.34.Z                       Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego
  • 77.35.Z                       Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego
  • 79.11.A                       Działalność agentów turystycznych
  • 79.11.B                       Działalność pośredników turystycznych
  • 79.12.Z                       Działalność organizatorów turystyki
  • 79.90.A                       Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
  • 79.90.B                       Działalność w zakresie informacji turystycznej
  • 79.90.C                       Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana
  • 82.30.Z                       Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów
  • 85.51.Z                       Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych
  • 91.02.Z                       Działalność muzeów
  • 91.03.Z                       Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych
  • 91.04.Z                       Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody
  • 96.04.Z                       Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej

Na co można przeznaczyć dofinansowanie

Dotacja jest przeznaczona na unowocześnienie lub dywersyfikację działalności prowadzonej w wyżej wymienionych sektorach. Przedsiębiorstwa dzięki dotacji z KPO dla branży HoReCa otrzymają wsparcie na unowocześnienie lub dywersyfikację działalności, w tym :

  • Inwestycja w bazę usługową lub produkcyjną

Oznacza to inwestycje obejmujące np. roboty budowlane (w tym budowa i rozbudowa obiektów), zakup maszyn i urządzeń, niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów oraz usług, inwestycje związane z zieloną transformacją, również działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych

  • Inwestycja w kadry

Oznacza to inwestycje na podnoszenie kwalifikacji pracowników związane z nabyciem nowych umiejętności

  • Usługi rozwojowe

Jest możliwość poniesienia kosztów związanych z usługami doradczymi o charakterze rozwojowym, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.

Przykładami wydatków, które można ponieść w ramach konkursu są:

  • sprzęt gastronomiczny
  • meble do wyposażenia sali
  • meble ogrodowe
  • klimatyzacja, wentylacja
  • fotowoltaika, pompy ciepła, magazyny energii
  • roboty budowlane (w tym remont obiektu)
  • budowa/rozbudowa ogródka gastronomicznego
  • namiot gastronomiczny
  • stacje ładowania dla aut elektrycznych
  • różnego rodzaju systemy automatyki budynków
  • systemy rezerwacji on-line
  • systemy POS
  • szkolenia
  • przyczepy kempingowe
  • domki mobline
  • jachty, houseboat-y

Co kryje się pod pojęciem dywersyfikacja?

Oznacza to rozszerzenie katalogu obecnie świadczonych usług lub oferowanych produktów poprzez dodanie nowych uprzednio nie świadczonych i nie produkowanych w danej firmie.

Przykłady dywersyfikacji:

  • rozszerzenie usług świadczonych przez lokal gastronomiczny np. usługi restauracji o usługi cateringowe
  • rozszerzenie usług restauracji o usługi gastronomiczne świadczone na zewnątrz obiektu
  • wprowadzenie nowych produktów/usług np. wyrobów o dłuższym terminie przydatności do spożycia, usług SPA
  • rozszerzenie usług hotelu o organizację imprez okolicznościowych na zewnątrz obiektu
  • wprowadzenie do oferty wypożyczalni sprzętu wodnego

Skonsultuj bezpłatnie swój pomysł ! – 507-962-081

Wysokość dotacji

Maksymalny poziom dofinansowania to 90%;

Minimalna kwota dotacji to 50 000,00 zł;

Maksymalna kwota dotacji to 540 000,00 zł;

Preferencje

  • dywersyfikacja oferty o nowe/udoskonalone produkty lub usługi
  • gotowość formalno-prawna do realizacji projektu (posiadanie niezbędnych zgód, zezwoleń administracyjnych)
  • krótki termin realizacji projektu, maksymalnie 1 rok od momentu otrzymana wsparcia
  • większy spadek obrotów w latach 2020 lub 2021 niż wymagane 20%

Złożenie wniosku

Konkurs organizuję Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.

Wnioski w ramach konkursu będzie można składać wyłącznie za pośrednictwem Lokalnego Systemu Informatycznego (LSI) dostępnego na stronie lsi.parp.gov.pl

Wnioski będą oceniać w zależności od miejsca realizacji projektu następujący operatorzy :

Region nr 1 obejmujący województwa: kujawsko-pomorskie, pomorskie i zachodniopomorskie

Polska Fundacja Przedsiębiorczości

Region nr 2 obejmujący województwa: mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie

Towarzystwo Inwestycji Społeczno- Ekonomicznych S.A. (TISE S.A.)

Region nr 3 obejmujący województwa: lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie

Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.

Region nr 4 obejmujący województwa: łódzkie, opolskie, śląskie

Fundusz Górnośląski Spółka Akcyjna

Region nr 5 obejmujący województwa: dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie

Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości

Terminy naboru

Nabór na przedsięwzięcie MŚP z branży HoReCa (gastronomia, hotelarstwo, turystyka i kultura) będzie ogłoszony w I kwartale i uruchomiony na przełomie I i II kwartału 2024 roku.

Jeśli chodzi o terminy szczególnie istotne jest to, że okres realizacji inwestycji nie może być dłuższy niż 12 miesięcy, a sama inwestycja musi zakończyć się maksymalnie 31 stycznia 2026 r.

 

Jako firma z wieloletnim doświadczeniem na rynku, możemy pochwalić się sukcesami w pozyskiwaniu dotacji dla branży HoReCa jak i uzyskanymi dotacjami w ramach Krajowego Planu Odbudowy.

Zapraszamy do kontaktu z naszymi Doradcami pod tel. kom. 507 962 081

Leave a Reply